Skip to main content

Reforma Bosne i Hercegovine: Snalaženje u socio-političkoj složenosti - Predavanje Damira Šaljića

Dana 12. marta 2024. godine, gospodin Damir Šaljić, Koordinator za ekonomski razvoj i viši savjetnik Ujedinjenih naroda, održao je predavanje na Fakultetu menadžmenta i javne uprave Internacionalnog univerziteta u Sarajevu o ključnim pitanjima s kojima se suočava ekonomija Bosne i Hercegovine. Predavanje je organizovala doc. dr. Azra Bičo, a prisustvovali su mu studenti koji pohađaju predmet ECON202 Intermediate Macroeconomics. Tokom predavanja istraženi su važni tematski okviri, uključujući postpandemijsku stagnaciju, geopolitičke razvoje i potrebu za političkom stabilnošću.

Prezentacija gospodina Šaljića istakla je pogoršanu socioekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini i naglasila hitnu potrebu za strukturnim reformama kako bi se riješila nezaposlenost i korupcija.

Značajan aspekt predavanja bilo je aktivno učešće studenata u raspravama o mogućim reformama. Baveći se temama poput ekonomskih izazova, političkih prilika i uloge međunarodne zajednice, studenti su pokazali veliki interes za razumijevanje i rješavanje složenih problema Bosne i Hercegovine.

Share