Riječ dekana

Dragi studenti,

Zadovoljstvo mi je zaželjeti vam dobrodošlicu na Fakultet menadžmenta i javne uprave (FBA).

Ovaj fakultet je jedan od pet fakulteta na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Ističe se po globalnoj orijentaciji, međukulturnoj stručnosti,  bogatstvu i širini interdisciplinarnih programa te društvenom angažmanu. Fakultet menadžmenta i javne uprave nudi raznoliko okruženje i istinski međunarodno iskustvo budući da je dom studentima iz 20 različitih zemalja.

FBA vam nudi dodiplomske i diplomske studije na dva odsjeka: Međunarodni odnosi i javna uprava te Ekonomija i menadžment. Oni sadrže  četiri studijska programa: Međunarodni i javni odnosi, Ekonomija, Menadžment i Međunarodno poslovanje i finansije. Ovi programi dostupni su na dodiplomskom i diplomskom nivou. Akademska fleksibilnost našeg fakulteta dozvoljava studentima, koji to žele, posebno prilagođen interdisciplinarni rad.

Akademsko osoblje FBA je istinski motivisano i dinamično. Uposlenici fakulteta pomno prate akademski razvoj studenata i pružaju im savjete na individualnom nivou. Svi akademski programi na ovom fakultetu zagovaraju aktivno i participativno okruženje za učenje. FBA koristi i zagovara pristup koji u prvi plan stavlja studente te im na taj način pruža potrebnu podršku i mehanizme za učenje i razvoj.  Osoblje Fakulteta menadžmenta i javne uprave poštuje različitosti, kreira pravedano i miroljubivo okruženje i spremni su na svaki vid saradnje, sa osjećajem društvene odgovornosti s ciljem da podučavaju i stvaraju nove vrijednosti.

Kao prvi univerzitet i fakultet ove vrste u Bosni i Hercegovini, nastojimo da dodatno obogatimo svoj diverzitet te razvijemo blisku saradnju sa lokalnim i međunarodnim kompanijama i institucijama. Ovakve težnje služe cijelom društvu dok u isto vrijeme studentima omogućavaju efikasno učenje, sticanje iskustva i prilike za rad na terenu. 

Uz vodeće programe i istraživanja, IUS se ubrzano razvija u glavnu instituciju ove vrste na Balkanu čiji uticaj značajno prevazilazi granice regije. U skladu sa tim, domena poslovnih interesa našeg fakulteta nije samo lokalna ili regionalna, već internacionalna.

Grad Sarajevo je jedinstveni multikulturni centar koji omogućava ogroman broj kulturnih, društvenih, sportskih i mnogih drugih aktivnosti. Ovo čini Sarajevo posebnim i izuzetno ugodnim mjestom za život, ali i privlači mnoge međunarodne kompanije u naš grad. Rezultat svega jeste istinski kozmopolitsko okruženje. Ono studentima omogućava direktno posmatranje povezanosti između poslovanja, tehnologije i društva što značajno pospješuje njihove akademske studije.

Programi Fakulteta za menadžment i javnu upravu su posebno dizajnirani da budu zahtjevni i izazovni kako bi omogućili studentima ostvarenje njihovog punog potencijala i stvorili naviku cjeloživotnog učenja. Pored osnovnih obaveznih zahtjeva plana i programa studija, fleksibilnost našeg fakulteta pruža mogućnost studentima da slijede vlastite interese te kreiraju i implementiraju inovativne ideje u neprestano promjenjivom poslovnom okruženju 21. stoljeća.

Htio bih da nam svima zaželim uspješnu novu akademsku godinu u nadi da ćemo steći mnogo novih znanja i doprinijeti široj zajednici.

S poštovanjem,